Sportgeneeskunde Regeneratieve en andere aanverwante therapieën

Regeneratieve en andere aanverwante therapieën

De regeneratieve geneeskunde is erop gericht om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die profiteren van het vermogen van het lichaam om beschadigd weefsel zelf te herstellen na schade door ziekte of letsel.

De regeneratieve en aanverwante therapieën die wij aanbieden, zijn als volgt:

Prp

Platelet-Rich-Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. De bloedplaatjes stellen groeifactoren vrij. Deze spelen een belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het hersel bespoedigen alsook kwalitatief verbeteren. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren toe, zo helpen we het natuurlijke genezingsproces aanzienlijk.

IRAP

Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïne is een eiwit dat geproduceerd wordt door monocyten (soort witte bloedcel) en een natuurlijke ontstekingsremmende werking heeft. Dit eiwit kan men uit het bloed van het paard halen en op een later tijdstip injecteren op de plaats waar nodig. Klassiek wordt dit in gewrichten of slijmbeurzen geïnjecteerd om de ontsteking te remmen en zo ook pijnklachten te verminderen.

Stamcellen

Stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen die de capaciteit hebben om zich om te vormen tot verschillende celtypes. We werken met mesenchymale stamcellen omdat deze de meeste voordelen bieden binnen de orthopedie. Deze cellen kunnen zich nog vormen naar kraakbeen, bot, spier en peesweefsel. De stamcellen worden geoogst uit het bloed van donorpaarden en worden bewaard in vloeibare stikstof van -196°C, zodat ze na het ontdooien direct beschikbaar zijn.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur, een glycosaminoglycaan, is een van de belangrijkste componenten in de extracellulaire matrix van bindweefsel en kraakbeen. Door de aanwezigheid van hyaluronzuur in kraakbeen en in gewrichtsvloeistof speelt het enerzijds een rol in de schokdemping en anderzijds een rol in de smering van het gewricht. Hyaluronzuur kan geïnjecteerd worden in een gewricht en draagt zodoende bij tot herstel. Dit dankzij de stimulatie van de productie van het eigen hyaluronzuur.

Polyacrylamide hydrogel

Polyacrylamide hydrogel is een niet toxische en niet afbreekbare synthetische polymeer. Het is een relatief nieuwe behandelmethode voor paarden met artrose. Deze gel kan in een gewricht geïnjecteerd worden. Daar zal de gel zich verspreiden over de wand van het gewricht (synoviaalmembraan). Vervolgens wordt de gel geïntegreerd in de wand van het gewricht en wordt er een nieuwe synoviaalmembraan gevormd over de polyacrylamide gel. De gel blijft tot 2 jaar in het gewricht aanwezig. Doordat de gel geïntegreerd wordt in de gewrichtswand (synoviaalmembraan), wordt deze soepeler wat bijdraagt aan de functie van het gewricht. De gel heeft ook een ontstekingsremmende effect. Het effect van de injectie met de polyacrylamide gel is meestal na 1 maand merkbaar en kan nog verbeteren tot 6 maanden na injectie.

Translate »
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop